SmartProcess Kft  - 2600 Vác, Deákvári főút 15. II.em/6  www.smartprocess.hu info@smartprocess.hu  ÜGYFÉLKAPU

Véglegesítette a kormány a jelenlegi uniós ciklus operatív programjait

by SmartProcess Kft
on 21 május, 2014
Találatok: 3103

Véglegesítette a kormány a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjait - tájékoztatta a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkársága az MTI-t.

A közlemény szerint a kormány szerdai ülésén áttekintette a Brüsszelnek benyújtandó, következő hétéves EU-s költségvetési időszak keretprogramjait és véglegesített nyolc operatív programot.

Az új fejlesztéspolitika vezérelve a közvetlen gazdaságfejlesztés súlyának növelése, a kormány korábbi ígéretének megfelelően a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra (GINOP), a Területfejlesztési Operatív Programra (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programra (VEKOP) a rendelkezésre álló mintegy 7500 milliárd forintos forrás 60 százaléka jut - tájékoztatott az államtitkárság.

Sikerként említi a közlemény, hogy a kormány az uniós alapokból Budapest számára a Brüsszel által engedélyezett maximális összeget tudta nyújtani. Az Európai Bizottság alapvetően a konvergenciarégiók fejlesztését preferálja, de a magyar gazdaság speciális helyzetéből adódóan kulcsfontosságú, hogy a Közép-Magyarországon tevékenykedő vállalkozások is hozzájussanak az uniós forrásokhoz.

A Területfejlesztési Operatív Programra (TOP) jelentős változást hoz a hazai fejlesztéspolitikába - emelte ki a közlemény. Míg eddig a centralizált döntéshozási folyamatok lassíthatták bizonyos helyi projektek megvalósulását, addig a megyei döntéshozók bekapcsolásával garantálható a helyi igények maximális figyelembe vétele. Azaz a pénzek felhasználásáról mostantól a helyi közösségek, az önkormányzatok döntenek, csak a központi koordináció marad a kormányzatnál.

A kormány döntésének megfelelően a Széchenyi 2020 az alábbi operatív programokból áll: Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP), Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP), Vidékfejlesztési Program (VP), Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP), Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP).

Magyarország márciusban nyújtotta be a 2014-2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodást az Európai Bizottságnak. Az operatív programok az egyes területek támogatási céljait, prioritásait, forrásait határozzák meg részletesen.