SmartProcess Kft  - 2600 Vác, Deákvári főút 15. II.em/6  www.smartprocess.hu info@smartprocess.hu  ÜGYFÉLKAPU

Új információk a 2014-2020 közötti uniós forrásokkal kapcsolatosan

on 05 június, 2014

Az elmúlt napokban a Kormány részéről több hír is megjelent a 2014-2020 között érkező uniós forrásokkal kapcsolatosan.

AZ ALÁBBIAKBAN SZERETNÉNK ÖSSZEGEZNI ÖNÖKNEK EZEKET AZ INFORMÁCIÓKAT AZ ÚJ PÁLYÁZATOK MEGJELENÉSÉVEL KAPCSOLATBAN.

  

DropSystem bevezetése pályázati forrásból!!

 

 

Napokon belül Brüsszelben lesznek a magyar operatív programok

Véglegesítette a kormány a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak operatív programjait, és napokon belül benyújtja azt az uniónak. A korábban bejelentettel összhangban, kevesebb, összesen nyolc operatív program lesz majd és több pénz jut a kkv szektornak is. 

A kormány döntésének megfelelően a Széchenyi 2020 az alábbi operatív programokból áll majd:

  • Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)
  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP)
  • Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP)
  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)
  • Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP)
  • Vidékfejlesztési Program (VP)
  • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP)
  • Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP)

 

Október közepén jönnek az új uniós pályázatok!

A helyettes államtitkár szerint az új Európai Bizottság elsők között tudja majd a magyar programokat véglegesíteni, ami azt jelenti, hogy az idén október közepén az összes operatív programban megkezdődhetnek a pályázati kiírások.

Hogy miért is várat magára még az új kiírási rendszer?

Az új uniós költségvetési időszak indulása ezúttal egybeesik az európai parlamenti választásokkal, emiatt uniós szinten is csúszhat az Európai Bizottsághoz beérkező programok feldolgozása; részben emiatt unió-szerte későbbre tolódott a programok előkészítése.

Az új pályázati kiírások - Széchenyi 2020

Az új pályázati kiírások az eddigieknél komplexebbek lesznek, és kiemelt támogatást tesznek lehetővé az előre kijelölt ágazatokban. Az ország újraiparosítását szem előtt tartva ide tartoznak majd az autóipari beszállítók, az IT-szektor és az egészségügyi ágazat.

A következő ciklusban biztosra vehető, hogy nagyobb hangsúlyt ka pnak az energiahatékonysági kkv-pályázatok: lesz forrás nyílászárók cseréjére, napkollektor telepítésére, energiafelhasználási hatékonyság növelésére, illetve a gyártáshoz szükséges energiamennyiség előállítására.

Ezenkívül biztosan lesz eszközbeszerzési pályázat, telephely bővítésére, vásárlására és felújítására szóló kiírás.

Nő a visszatérítendő, vagyis hitellel kombinált támogatási források aránya a GOP - típusú pályázatoknál és az energetikai projektekben is.

A jövőben a minisztérium ok negyedéves bontásban fogják majd nyilvánosságra hozni a pályázati menetrendjüket, így mindenkinek lesz ideje kalkulálni, s a megnyíló konstrukcióra mindenki egyenlő eséllyel pályázhat, hogy ne fordulhasson elő, hogy a kiírás után egy nappal bezárták a pályázatot forráshiányra hivatkozva.

Fókuszban a gazdaságfejlesztés

Hazánk számára az új időszakban a fő irányt a gazdaságfejlesztés jelenti. Ezekre a programokra arányaiban több pénz jut, mint korábban. A tervek szerint a rendelkezésre álló forrás mintegy 60 százalékát erre fordítják majd.

Jóval több pénz jut a kutatás-fejlesztésre és a pénzügyi eszközökre; tovább erősödnek a kombinált támogatások, amelyek a visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatások együttes alkalmazását jelentik.

A kormány az uniós alapokból Budapest számára a Brüsszel által engedélyezett maximális összeget tudta nyújtani. Az Európai Bizottság alapvetően a konvergenciarégiók fejlesztését preferálja, de a magyar gazdaság speciális helyzetéből adódóan kulcsfontosságú, hogy a Közép-Magyarországon tevékenykedő vállalkozások is hozzájussanak az uniós forrásokhoz.

Egyszerűbb benyújtás, kedvezőbb előlegrendszer

A tervek szerint várhatóak majd "automatikus pályázatok" is egy bizonyos értékhatárig, ahol csak normatív feltételekhez kötnék a pályázati pénz elnyerését a kritériumokat - hány munkahelyet kell teremteni, mekkora éves árbevétel- vagy exportteljesítmény-növekedést kell a beruházással elérni, mennyivel javul a gyártáshoz szükséges energiafelhasználás hatékonysága, stb. - pedig a kiírás fogja tartalmazni. Ha a pályázó ezeket vállalja, és rendelkezik a szükséges saját erővel, a projektet csak formailag, a feltételeknek megfelelésében vizsgálja az irányító hatóság.

Illetve egyszerűsödik a pályázatok benyújtása és elszámolása, a Széchenyi 2020 pályázatokra csak elektronikusan lehet pályázni, s az állami adatbázisban rendelkezésre álló adatokat nem szükséges majd papír alapon benyújtani. Ezekkel az egyszerűsítésekkel egy átlagos kkv-fejlesztési pályázat átfutási ideje a benyújtástól a kifizetésig a jelenleginek a felére csökkenthető.

Változás várható az előlegrendszerben is; a megnyert pályázat után csak akkor kapja meg a támogatást a pályázó, ha a beruházás szinte teljes egészében megvalósult, de legalábbis rendben halad a teljesítéssel. Ez sok esetben azonban a jelenlegi gazdasági körülmények, és banki finanszírozási lehetőségek nagy terhet ró a nyertesekre a beruházások megvalósításakor.

Ezért az új pályázatoknál már törekednek egy hatékonyabb előlegrendszer kialakítására; melyben egy új, állami pénzügyi alap létrehozásával szeretnék a szükséges előleget, egy kvázi nulla százalékos kamatozású hitelként nyújtani majd a beruházásokhoz, és így elindulhat a projekt anélkül, hogy a támogatás teljes összegére szükséges garanciadíjat a vállalkozásnak előre ki kellene fizetnie.

Az igényelhető előleg nagysága is változik, előreláthatóan 50 %-os előlegre számíthatnak majd a pályázók.

Már most érdemes tervezni az uniós pályázatokra!

Ugyan csak októberben nyílnak meg az új uniós pályázatok, de már a nyár közepén érdemes nézegetni a pályázati kiírásokat és már most érdemes megtervezni a pályázni kívánt projekteket, fejlesztéseket, amit októberben majd megpályázhatunk, hiszen pl. egy építéses beruházás megtervezése hosszú időt vesz igénybe, és a pályázatokat csak jól előkészített projektekkel lehet benyújtani.